În botanică, un fruct este organul vegetal care se dezvoltă din ovarul fecundat [1] (împreună cu semințele acelei plante cu flori.) Fructele sunt mijloacele prin care plantele cu flori își împrăștie semințele.
Formarea fructelor
După ce ovulul plantei este fecundat, ovarul începe să crească în dimensiuni. Petalele florii cad, iar ovulul se dezvoltă devenind sământă. Creșterea fructului continuă până în momentul în care sămânța a ajuns la maturizare. La unele fructe cu mai mult de o sămânță, dimensiunile finale ale pulpei fructului sunt direct proporționale cu numărul de ovule fertilizate in diferite moduri.
Utilizări
Majoritatea fructelor au valoare alimentară, fiind consumate atât crude cât și conservate sub formă de gemuri, marmelade, compot etc. Fructele sunt bogate în substanțe dulci, hrănitoare și vitamine. Fructele sunt de asemenea parte componentă a prăjiturilor, înghețatelor, iaurturilor etc. Dieta formată numai din fructe se numește fructarianism, iar adepții ei sunt fructarieni.
Tipuri de fructe
Fructe cărnoase dehiscente
Fructele cărnoase sunt de obicei viu colorate datorită antocianilor și carotenoizilor din celule. Celule parenchimatice ale mezocarpului acestora au membrane subțiri și conținutul suculent și bogat; când nu sunt încă mature însă, fructele cărnoase conțin taninuri și acizi organici care le fac astringente și acre.
- Bacă dehiscentă - Ecballium elaterium (plesnitoare)
- Capsulă cărnoasă - Impatiens noli-tangere (slăbănog)
- Drupă dehiscentă - Juglans regia (nuc)
Fructe cărnoase indehiscente
- Bacă: Solanum lycopersicum (roșie), Vaccinium myrtillus (afin), Vitis vinifera (viță-de-vie)
- Drupă: Prunus avium (cireș), Prunus domestica (prun), Prunus persica (piersic)
- Hesperidă: fam. Rutaceae: Citrus aurantium (portocal), Citrus limon (lămâi)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu