Rosiile San Marzano - Gradinile Miraculoase

Breaking

vineri, 5 mai 2023

Rosiile San Marzano

 

Soi foarte apreciat de rosii alungite, ovale, cu gust dulce si savuros, excelente pentru o gama larga de preparate, dar mai ales pentru sos de rosii sau pentru supe, povestea rosiilor San Marzano a inceput in localitatea italiana cu acelasi nume, in apropiere de Neapole, si potrivit traditiei solul de aici, aflat la mica distanta de Muntele Vezuviu, ar fi cel care le da aroma aparte. Sunt tomate semi-tarzii, care atrag atentia datorita formei deosebite, cu o pulpa suculenta, carnoasa, buna si pentru salate pline de prospetime, si un gust dulce, usor acid, deosebit de placut. Pot fi conservate sau uscate la soare (forma sub care sunt de regula gasite in afara Italiei) si se pot planta atat in sera, cat si in gradina.

Se insamanteaza incepand din martie pana spre jumatatea lunii mai, si prefera un loc unde sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei, un sol fertil si bine curatat de buruieni, ideal pregatit inainte cu ingrasamant natural. Ca o masura de precautie se vor feri de curentii reci de aer, iar nivelul de umiditate trebuie sa fie constant, dar folosind cantitati moderate de apa. Se recomanda sa lasati o distanta de jumatate de metru intre exemplare. Rosiile din soiul San Marzano se vor coace vara, pana in septembrie, iar productia este buna spre foarte buna, tomatele avand in medie 90-100 de grame fiecare. Suporta relativ bine depozitarea si transportul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu